tattoofoto Nathan

portretfoto

Nathan

Op 18 jarige leeftijd ging Nathan voor het eerst naar Thailand. De bedoeling was een rondreis, maar hij bleef uiteindelijk een half jaar in Koh Phangan plakken. Hij leerde er onder ander Muay Thai boksen.

In Thailand hebben veel mensen een Sak Yant tattoo. Dit is een heilige tattoo met een betekenis. Dit komt tot uitdrukking in de geometrische vorm. Deze tattoos geven je magische kracht en beschermen je tegen het kwaad. Oorspronkelijk tatoeëerden boeddhistische monniken Sak Yant tattoos op soldaten in de oorlog die bescherming nodig hadden tijdens de strijd.

Voor Nathan heeft de tattoo genaamd: Kao Yod,  daarnaast iets mystieks door het oude schrift wat erin verwerkt is. Het oude schrift is een mengeling van boeddhistische psalmen en gebeden.

Een Sak Yant tattoo is pas af als deze door een monnik is gezet of gezegend. Nathan heeft de tattoo laten zegenen in een klooster. Het is een serieus ritueel wat je ondergaat, waarbij de tattoo gezegend wordt met heilig water. Er zijn regels verbonden aan een Sak Yant tattoo. Zo mag deze alleen op het bovenlichaam geplaatst worden. In de meeste tradities staat de tattoo ook voor leefregels zoals het niet mogen doden, stelen en liegen.

De tattoo is op traditionele wijze met bamboe gezet. Dit gaat met behulp van een bamboestokje waaraan vijf naaldjes zijn bevestigd. De naaldjes worden in de inkt gedrenkt en telkens met de hand als het ware in de huid geslagen. Het is een methode die tijd kost. Daarnaast is de tattoo minder strak dan we in het westen gewend zijn. Ook vervaagt de tattoo veel eerder. Dit laatste is juist goed, de tattoo wordt volgens de traditie dan juist mooier, omdat het past bij het oude en mystieke karakter.

Nathan voelde zich in de periode dat hij nog aan Muay Thai boksen deed ook gesterkt door zijn tattoo. Op een of andere manier voelt het krachtig en beschermend. Het is een krachtig symbool.

Extra
Een paar jaar later is de andere tattoo erbij gekomen genaamd: Paed Tidt. De tattoo geeft de windrichtingen weer en heeft de functie van bescherming tegen het kwaad, in welke richting je ook reist.

De tijger in het midden is belangrijk in het Boeddhisme. Deze tattoo is overigens met machine gezet.

het logo van de vertelfotograaf

Project My Tattoo

Tatoeages zijn van alle tijden. Zo werd in september 1991 in de Alpen de ijsmummie Ötzi gevonden. Deze mummie is volgens wetenschappers meer dan 5.300 jaar oud en had 59 tatoeages. Er zijn door je jaren heen ook veel tatoeages gevonden bij oude Egyptische en Germaanse mummies.

Voor dit project ben ik op zoek mensen die een tattoo hebben gezet die iets voor hen betekent. Het hoeft geen hoogdravend verhaal te zijn, maar ik ben geïnteresseerd in waarom jij juist voor die betreffende tattoo hebt gekozen. Het zijn vaak persoonlijke keuzes en juist dat maakt het bijzonder.

Als fotograaf maak ik dan een mooi portret wat passend is bij de betekenis van je tattoo.

Check social media voor de meest recente foto’s.

error: Content is protected !!